Ahmed Marcouch roept op tot solidariteit onder Arnhemmers

Dit bericht is overgenomen van de website van De Gelderlander

Bekommer je om je medemensen die het minder hebben getroffen dan jijzelf. Die boodschap gaf Ahmed Marcouch woensdagavond zijn gehoor mee tijdens de eerste nieuwjaarsrede die hij uitsprak in zijn functie als burgemeester van Arnhem.

,,De meesten van ons zijn in de bevoorrechte positie dat we ons kunnen bekommeren om mensen die het minder hebben getroffen dan wij", constateerde Marcouch in de Eusebiuskerk, waar de Arnhemse nieuwjaarsreceptie traditioneel wordt gehouden. 

,,Aan ons de opdracht om zoveel mogelijk Arnhemmers te laten delen in de voorspoed van werken, leren en wonen’’, zei hij. De Arnhemse burgemeester pleitte in zijn nieuwjaarstoespraak voor samenwerking, ín de stad, maar ook met partijen daarbuiten. 

Belofte 

Een belofte had de oud-politieman ook voor de inwoners van 'gastvrij Arnhem dat mij hartelijk verwelkomd heeft': ,,Ik beloof de veiligheid te verdedigen die u nodig heeft om in vrijheid voor elkaar op te komen en om in vrijheid te kunnen bijdragen aan onze samenleving.’’ Daarvoor is wel nodig dat mensen vaker aangifte doen van geweld, discriminatie, diefstal en andere misdrijven, aldus Marcouch.

Arnhem is een stad 'die veel te geven heeft', heeft de burgemeester sinds zijn aantreden op 1 september 2017 geconstateerd. Op gebied van groen, rust en ruimte, op gebied van 'creatieve ondernemerslust'. Hij noemde het vernieuwde provinciehuis, Musis, de Jansbeek, Airborne at the Bridge, werkbedrijf Scalabor en Van Wijken Weten als verworvenheden van de Gelderse hoofdstad.

Investeringen

Het blijft nodig om investeringen te doen in Arnhem, vindt Marcouch, met een verwijzing naar het rijk en de provincie Gelderland. Waar dat geld heen moet, weet de Arnhemse burgemeester ook al. Naar bereikbaarheid, onderwijs en de relatie tussen overheid en ondernemers. 

Daarbij kijkt Marcouch ook over de landsgrenzen. Naar China bijvoorbeeld. ,,Ons bezoek met ondernemers aan Wuhan liet zien wat deze investeringen kunnen betekenen.’’

Foto: © Marc Pluim

Locatie