Hoogwater bereikt hoogste punt

De hoogwatergolf in de Rijn heeft ongeveer haar piek bereikt. Bij Lobith werd vanochtend om 09.30 uur een hoogste waterstand bereikt van 14.53 meter boven NAP.

Naar verwachting zal het water hier nu in rap tempo gaan dalen. In Arnhem stijgt het waterpeil in de Rijn nog een klein beetje door. De waterstand in Arnhem staat nu op 11.86 meter boven NAP. Tot morgen komt daar nog ongeveer 10 centimeter bij en dan gaat ook in Arnhem het waterpeil dalen.

Omdat er in het Duitse stroomgebied van de Rijn voor de komende dagen geen regen van betekenis wordt verwacht, zal het niveau snel omlaag gaan.

“Bij Keulen wordt nu voor de eerste 2 dagen een daling verwacht van 60 tot 70 cm en doorgaans is de daling bij Lobith dan maar weinig minder. Dat betekent dat de waterstand bij Lobith op zaterdag weer onder de 13 meter komt”, aldus de website waterpeilen.nl.

Toch zal het nog even duren voordat alle uiterwaarden zijn leeggelopen en de Rijn weer haar ‘normale’ hoogte heeft.

36e plek
Hoewel de hoogwatergolf afgelopen weekend veel bekijks trok van dagjesmensen, stelt deze hoogwatergolf historisch gezien niet veel voor.

In de ranglijst met alle hoogwatergolven vanaf 1901, staat deze hoogwatergolf op de 36e plaats. Dat het voelt alsof het wel een relatief hoge hoogwatergolf was, komt doordat het een tijd geleden is dat we hoogwater van dit niveau hebben gehad.

Gemiddeld hebben we een keer in de drie jaar te maken met hoogwater van een vergelijkbare omvang. Maar dit niveau werd zeven jaar geleden voor het laatst bereikt.

“Er is in de reeks van hoogwaters geen trend zichtbaar dat het er de laatste tijd meer worden, eerder minder”, aldus Waterpeilen.nl. “De afgelopen tien jaar waren het er tot nu toe maar twee.”

Voor Rijkswaterstaat was deze hoogwatergolf peanuts. Met een maximale afvoer van 7.500 m3/s blijft deze hoogwatergolf nog onder de helft van de 16.000 m3/s waar onze dijken op zijn berekend.

Dit bericht is overgenomen van de website Arnhem-Direct.nl

Locatie