Nieuwe wethouders Arnhem - Hans de Vroome

Arnhem heeft zes nieuwe wethouders. Zij stellen zich graag aan u voor...

‘Cultuur voor iedereen’
Hans de Vroome (63) kent de stad én de Arnhemse politiek als zijn broekzak. Hij woont sinds 1992 in Arnhem en zat de afgelopen 6 jaar in de gemeenteraad voor D66, waarvan de laatste 4 jaar als vicevoorzitter. Op de vraag waarom hij de politiek in wilde, komt een vastberaden antwoord: “Omdat ik vind dat je een  verantwoordelijkheid hebt als je denkt dat dingen anders of beter moeten. Ik wilde niet als de zoveelste bondscoach vanaf de zijlijn roepen wat er mis was”.

De Vroome groeide op in Groningen, studeerde in Tilburg, werkte een aantal jaren in Utrecht en kwam daarna in Arnhem terecht. “Daar waren we meteen op onze plek. Ik zeg wel eens: mensen, jullie weten niet half in wat een mooie stad we wonen!” Van huis uit is de Vroome verkeerskundige. Hij leidde verschillende openbaar-vervoerbedrijven en had een adviesbureau voor verkeersmanagement. Zijn politieke hart ligt echter bij cultuur, jeugd en onderwijs.

De basis

“Cultuur omdat ik denk dat dat de basis is van onze beschaving. Theater, literatuur, beeldende kunst, dans, film, muziek; cultuur laat mensen kijken naar dingen die anders zijn, naar mensen die anders zijn, naar verhalen. Dan ontstaat wederzijds begrip. En respect. Het mes snijdt aan meer kanten: een rijk cultureel aanbod is namelijk ook goed voor ondernemers en winkeliers. Het trekt mensen naar de stad. En het zorgt er voor dat bedrijven zich hier willen vestigen, omdat zij hun personeel een prettige woonomgeving kunnen bieden. ”

Cultuur moet, als het aan Hans de Vroome ligt, nog meer zichtbaar worden in de wijken. Tegelijkertijd moeten we oog hebben voor de drie Nationale gezelschappen die Arnhem heeft: Introdans, Toneelgroep Oostpool en Het Gelders Orkest. “Ik heb Kogelvis gezien. Dat was een gezamenlijke productie van onze drie nationale gezelschappen. Indrukwekkend, wat een talent!”

Signalen opvangen

In de portefeuille van De Vroome zitten ook de onderwerpen jeugdzorg en onderwijs. “De koppeling tussen onderwijs en jeugdzorg vind ik belangrijk. Scholen kunnen signalen opvangen als er iets niet goed gaat met een leerling. Door problemen vroeg te signaleren kun je erger vaak voorkomen”.

Hans de Vroome is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Spaarzame vrije tijd gaat op aan tuinieren, familiebezoek én bridgen. ”We spelen al jarenlang elke week bridge met studievrienden, waarmee we een verleden hebben opgebouwd. Dat zijn mooie, belangrijke contacten.” Hans de Vroome beschrijft zichzelf als iemand die wil gaan voor  rechtvaardigheid. “Je bent niet alleen op de wereld maar met z’n allen”. Verder ziet hij graag snel resultaat: “dat kan ook meteen mijn valkuil zijn, dat ik soms te snel wil.”

Tijd nemen

De Vroome heeft verder nog in zijn portefeuille: erfgoed, evenementen, recreatie en toerisme, privacy, binnenstad en Gele Rijdersplein. Hij gaat de komende weken gebruiken om zich in te werken: “Ik wil overal zorgvuldig de tijd voor nemen. Al zijn er ook dingen die direct actie vragen. Het museum bijvoorbeeld, want als we dat willen behouden voor de stad moet het echt zo snel mogelijk weer open.”

 

Locatie