Nieuwe wethouders Arnhem - Martien Louwers

‘Mensen maken de stad’

Martien Louwers (38) is politica in hart en nieren. Ze was 12 jaar lang gemeenteraadslid voor de PvdA, waarvan de laatste 8 jaar fractievoorzitter. Zij verruilde deze maand een baan als adviseur public affairs bij NOC*NSF in voor het wethouderschap.“Lid zijn van de gemeenteraad, als gekozen volksvertegenwoordiger is een heel mooi ambt. Maar als je echt iets wilt veranderen, kun je beter zelf aan het stuur te zitten”.

Martien Louwers komt oorspronkelijk uit de achterhoek, studeerde European Studies in Zweden en woont sinds 14 jaar in Klarendal, Arnhem. Haar portefeuille bestaat uit Werk en Inkomen, Wijken (‘Van wijken weten’), Welzijn, Inclusie en Burgerparticipatie.

Grote opgave

Louwers ziet een grote opgave voor de komende vier jaar: “Arnhem heeft 8000 mensen in de bijstand. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde. Mijn streven is om zo snel mogelijk die achterstand in te halen en bij voorkeur nog een paar honderd mensen extra aan het werk te helpen. Die opgave is groot, maar realistisch. We zien aan de ene kant heel veel mensen zonder baan die graag aan de slag willen, en aan de andere kant veel vraag naar personeel, vooral in de zorg en de techniek. Door intensievere persoonlijke begeleiding bijvoorbeeld omscholing, moet het kunnen om meer mensen aan een baan te helpen.

Kansen in de wijken

Martien Louwers heeft ook ‘Van wijken weten’ in haar portefeuille. “Daarom heb ik me voorgenomen om ook veel in die wijken te zijn. Want Werk en Inkomen,  Schulddienstverlening, Welzijn, Burgerparticipatie: het moet allemaal vanuit de wijken gebeuren. Daar liggen de kansen en die kansen wil ik ook graag met eigen ogen zien. De

verschillen tussen wijken zijn groot. Iedereen verdient gelijke kansen, ongeacht waar je opgroeit.”

Drempels

Martien Louwers heeft persoonlijk ook veel met het onderwerp inclusie: “Een familielid van me zit in een rolstoel. Daardoor heb ik ervaren hoe beperkt je dan bent, ook al is het ogenschijnlijk goed geregeld. Een goed aangepast invalidentoilet in een restaurant? Meestal is dat er niet. Vergeet het etentje dan maar… Het gaat mij er in de eerste plaats om dat we ons bewust zijn van de letterlijke en figuurlijke drempels die mensen kunnen belemmeren. Dit onderwerp zit trouwens verweven in bijna alle andere portefeuilles. Ik zal er steeds een punt van maken, daar mogen mensen mij op aanspreken.

Benaderbaar

Martien Louwers omschrijft zichzelf als gedreven. “Ik zit niet voor niets in de politiek dus ik heb daar een idee bij, ik wil het heel graag goed doen voor de stad. De meeste mensen vinden mij benaderbaar en dat wil ik ook graag zijn. Ik word blij van mensen in de stad. Verhalen van mensen in die stad. Niet vergaderen op het stadhuis maar met mensen in contact. Daar gaat het uiteindelijk om en dat vind ik ook echt heel leuk”.

“Vrije tijd? Die heb ik niet zoveel en die gaat er binnenkort ook heel anders uitzien. Tot voor kort danste ik wekelijks in Rozet bij dansschool De Vloer. Maar mijn weekenden zullen zich langzaamaan gaan vullen met zaken als babygym, zwemles, bibliotheek enzovoort. Eind juni beval ik namelijk van een dochter!”

Locatie