Nieuwe wethouders Arnhem - Roeland van der Zee

Arnhem heeft zes nieuwe wethouders. Zij stellen zich graag aan u voor...

Geen ivoren toren

Roeland van der Zee (53) ruilt na 12 jaar zijn raadslidmaatschap voor de VVD, in voor de post van wethouder in Arnhem. Hij krijgt er Mobiliteit, Vastgoed, Grondzaken en Zorg onder zijn hoede. Eerder was hij adviseur risicomanagement en verzekeringen bij grote bouw- en infrastructurele projecten.

“Ik heb - mede vanuit mijn vorige baan - grote affiiteit met vastgoed, grond en ontwikkelprojecten, zoals Stadsblokken-Meinerswijk. Ik vind het heel interessant om bezig te zijn met fysieke ontwikkelingen in de stad.” Zorg is nieuw voor hem, maar niet minder belangrijk. “Dat zijn toch onderwerpen die je dichter brengen bij mensen, wijken en de regio."

Iets terugdoen voor de stad
Van der Zee moest er even over nadenken, toen hij werd benaderd voor de klus van wethouder. “Ik ben jaren raadslid geweest. Dan houd je je bezig met de hoofdlijnen, en ook op een zekere afstand. Raadslid zijn doe je ook naast je ‘gewone’ werk. Als je wethouder wordt, geef je de zekerheid van een carrière elders op. Daar staat tegenover dat ik iets terug kan doen voor de stad. Het is nu de uitdaging om dagelijks sturing te geven aan de uitvoering van belangrijke ontwikkelingen in de stad. Er is een heel nieuw team van wethouders. Ik wil bij alle dossiers en onderwerpen goed samenwerken met de stad, de ambtenaren, de raad, de collega-wethouders en de burgemeester.” Hij probeert daarbij voor iedereen goed benaderbaar te zijn. “Voor mij geen ivoren toren,” benadrukt hij.

Een open boek
Van der Zee beschouwt zichzelf als scherp, rustig, vol met humor en als iemand die goed kan luisteren en relativeren. Een man met weinig geheimen, ook. “Ik ben een open boek.” Al zullen maar weinigen van hem weten dat hij een heimelijke fan van Asterix & Obelix is. “Asterix en Obelix en de intrigant, is eigenlijk verplichte kost voor iedereen die iets in de politiek doet. Verder leest hij vooral kranten en nieuwssites. Af en toe een boek. “Dat lukt me tegenwoordig alleen maar op rustige vakanties, dan kan ik daar de tijd voor nemen. ‘Knielen op een bed violen’ vond ik indrukwekkend. De fim trouwens ook.”

Arnhemse belangen verdedigen
Het is een vliegende start voor wethouder Van der Zee. Hij kan meteen aan de slag met de ontwikkelingen rond de creatieve wijk CoehoornCentraal. Ook het openbaar vervoer vraagt meteen zijn aandacht. “Er komt al snel een nieuwe aanbesteding voor het openbaar vervoer in de regio. Dat doet de Provincie, en ik ga de Arnhemse belangen verdedigen. Een pittige klus!”

Een echt stadsmens
Van der Zee woont al 18 jaar in Arnhem-Noord, de Gulden bodem. Samen met zijn vrouw Angela en zijn zoons Thomas en Puck. Kiezen tussen de verschillende parken? “Onmogelijk. Ik houd van het groen. Van aangelegde parken als Sonsbeekpark en Zypendaal. Maar ook Schaarsbergen, Hoog en Laag Erf en het ruwe Meinerswijk.” Maar even goed is hij in de binnenstad te vinden. “Ik voel mijzelf een echt stadsmens.”

Locatie