Nieuwe wethouders Arnhem - Ronald Paping

‘Een realistische idealist’

Ronald Paping (62) waakt in het nieuwe college van burgemeester & wethouders over Wonen, Financiën, Armoedebeleid en Vergunning & Handhaving. Op dit moment woont hij in Voorburg, maar hij wil samen met zijn partner Carla naar Arnhem verhuizen. Hij heeft één studerende zoon, Johan.

“Een mooie portefeuille.” Zo omschrijft hij zelf de onderwerpen waar hij de komende 4 jaar mee aan de slag gaat. “Op mijn lijf geschreven ook. Ik was eerder penningmeester bij de ABVAKABO FNV. In die tijd heb ik ruime ervaring opgedaan met overheidsfinanciën. Het interessante is, dat je in de financiën zo goed kunt zien welke inhoudelijke keuzes er worden gemaakt.” Wonen is bijna een vanzelfsprekend onderdeel in zijn portefeuille. Paping was immers hiervoor bijna 12 jaar Algemeen Directeur van de Nederlandse Woonbond, de belangenvereniging van alle huurders in Nederland. “Mooi om nu vanuit deze positie daarmee aan de slag te gaan. Ik vind dat de woningmarkt in Nederland aardig verstoord

is. Er zijn te weinig betaalbare woningen. De kwaliteit laat vaak te wensen over en ze gebruiken teveel energie. Het wordt een fikse uitdaging om betaalbare woningen CO2-neutraal te maken, en de woonlasten en het comfort voor de huurders te verbeteren.

Een menswaardig bestaan

“Dat Nederland armoede kent, vind ik een gotspe,” verzucht Paping. “Dat er zoveel volwassenen én kinderen zijn die onvoldoende hebben om mee te doen met de anderen. Die zich continu zorgen moeten maken of ze morgen wel eten op de plank hebben. Dat is maatschappelijk ongewenst, maar vooral ook een persoonlijke tragedie. Ik wil dat vanuit mijn rol als wethouder in Arnhem echt aanpakken.” Het boek ‘De Donut Economie’ vormt een inspiratiebron voor hem. “Dat boek stelt dat economie niet zou moeten gaan over zoveel mogelijk materiële welvaart, maar dat iedereen een menswaardig bestaan moet kunnen hebben binnen wat de aarde ecologisch gezien kan dragen.”

Iets goeds doen

Paping werd anderhalve maand geleden benaderd. “Er was een mooie verkiezingsuitslag voor GroenLinks. Ik heb vervolgens gesprekken gehad met de onderhandelaars van GroenLinks en dat voelde eigenlijk meteen goed, van beide kanten. Nu krijg ik de kans om voor Arnhem iets goeds te doen vanuit mijn groene en linkse idealen. Paping is onder de indruk van Arnhem. “Ik ken de stad nu vooral als buitenstaander, maar dat gaat veranderen. Ik kom in Arnhem tussen de Arnhemmers wonen. Ik heb de binnenstad als heel gezellig ervaren. Maar ook: zoveel natuur binnen handbereik! De parken, de Veluwe! Ik ga er straks met plezier fitsen.”

Open houding

Paping komt uit een Ommens gezin met 9 kinderen. Voor wie het zich al afvroeg: Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping woonde een dorp verderop en is een verre neef. “Mijn ouders hadden er een hotel, Hotel Paping, dat bestaat nog steeds.” Misschien komt zijn gedrevenheid, resultaatgerichtheid en dat tikkeltje eigenwijsheid daar nog wel vandaan. “Dat zegt het thuisfront tenminste. Ik heb ook een open houding, al zeg ik het zelf. Naar de Arnhemmers, de politieke fracties en de ambtenaren.”

Locatie